Inleiding

Zonder Knoop is er Geen Hoop.

De schrijver van dit boek Ary van Wingerden heeft 40 jaar maritieme ervaring en is 35 jaar als beroepskracht bij de Brandweer werkzaam geweest, het is (nog) gebruikelijk dat brandweermensen als zij 55 jaar zijn met F.L.O. functioneel leeftijd ontslag gaan. (dus eindelijk tijd om een boek te schrijven)
Door mijn werk bij de Brandweer en de hobby zeilen, ben ik mij gaan interesseren voor knopen en touw in het algemeen, een knoop gaat men met andere ogen bekijken als er mensen levens mee gemoeid zijn.
Probeert u zich voor te stellen dat u zichzelf of anderen in veiligheid moet brengen door middel van een redlijn, vanaf een balkon op de 10e verdieping van een flatgebouw, (35 meter is hoog) u zult begrijpen dat alleen de koning der knopen goed genoeg is.( zie pag. 83) In dergelijke situaties krijg je automatisch veel respect voor schiemanswerk, iets wat niet alleen op schepen voorkomt. Er zijn maar weinig brandweermensen die ongeschonden de Brandweerdienst verlaten, zeker als zij 35 jaar uitrukdienst hebben gedaan, ook uw schrijver heeft enkele onherstelbare lichamelijke beschadigingen opgelopen, die hinderen bij het breien en boeten van netten, onder andere het gebruik van de linkerduim en enkele vingers aan de rechterhand werken niet meer zoals ik zou willen. De duim van de linkerhand is een belangrijk onderdeel bij het netten breien, de doorgehaalde lus wordt normaal met de duim vastgehouden, zelf gebruik ik hiervoor in plaats van de duim mijn wijsvinger, een ervaren breier zal ongeveer 5 a 600 steken per uur breien, ik zal dit door mijn handicaps nooit halen (nou en!) met 400 steken per uur ben ik ook zeer tevreden. Al vele jaren ben ik lid van het Internationale Guild of Knot Tyers in goed Nederlands Het Internationale gilde van Knopenleggers. De doelstellingen van het gilde zijn: het stimuleren van de kunst, de vaardigheid en de wetenschap van het leggen, het bestuderen en het toepassen van knopen; het verrichten van onderzoek naar alle aspecten van het knopen en het instellen van een gezaghebbend lichaam dat geraadpleegd kan worden. Het lidmaatschap staat open voor eenieder die in knopen is geïnteresseerd, (of men deskundig is of gewoon hoopt van anderen iets te leren) ik kan u aanraden eens een kijkje te nemen op de site van het I.G.K.T. Het nettenbreien is helaas een uitstervend oud Nederlands beroep, ik hoop door middel van dit boek het oude ambacht nieuw leven in te blazen, het is niet belangrijk of u een visfuik of een hangmat kunt breien, het essentiële is dat u kunt BREIEN en dit hopelijk door kan en wil geven aan een volgende generatie. Het kunnen breien van netwerk is als het beheersen van een andere taal, het zal een verrijking van uw leven betekenen.

Een touwtje is nooit weg!Het is niet denkbeeldig dat ook uw leven letterlijk aan een draadje komt te hangen, vroeger hadden we geen Tsunami’s, Wervelstormen, Terroristen enz. het kan tegenwoordig geen kwaad om een stukje lijn bij u te dragen en als u er ook nog een *(nette) knoop in kan leggen, heeft u zeker een streepje voor.

Ary van Wingerden bezig met het
breien van een visfuikje.